Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010

Τα πρώτα τηλεγραφήματα του Wikileaks για την Ελλάδα

Το πρώτο αφορά την πολιτική της Ελλάδας και το δεύτερο την επιχείρηση "Βαριοπούλα"

Στην ευελιξία της νέας κυβέρνησης που όλα έδειχναν ότι έρχεται ήλπιζαν και προφανώς ελπίζουν ακόμη ,Αμερικανοί αλλά και Γάλλοι για την επίλυση του προβλήματος της ονομασίας των Σκοπίων,λίγο πριν από τις εκλογές του Οκτωβρίου 2009.

Σε τηλεγράφημα από την αμερικανική πρεσβεία στο Παρίσι,προς το State Department,με την ένδειξη SECRET/NOFORN που σημαίνει απόρρητη ενημέρωση, ο αμερικανός πρέσβης στη Πόλη του Φωτός, Τσάρλς Ρίβκιν περιγράφει τη συνάντηση που είχε ο βοηθός του στις 11 Σεπτεμβρίου 2009 με πολιτικούς αναλυτές,μεταξύ των οποίων των Ζαν Νταβίντ Λεβίτ,ο οποίος σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο τηλεγράφημα «εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση θα είναι σταθερή και θα έχει μεγαλύτερη ευελιξία για πρόοδο στο θέμα της ονομασίας μεταξύ Ελλάδας και Μακεδονίας».

Ο Λεβίτ υποστήριξε ότι «είτε συντηρητική,είτε σοσιαλιστική η νέα κυβέρνηση θα είναι δυνατότερη και θα μπορεί να είναι πιο ευέλικτη στις διαπραγματεύσεις». «Αν πείσουμε τη Μακεδονία να εγκαταλείψει την ιδέα του δημοψηφίσματος και την Ελλάδα να μην επιμείνει στο θέμα των διαβατηρίων θα επιτύχουμε πρόοδο».




Από το πρωί διακινούνταν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες υπήρχε τηλεγράφημα στο οποίο αναφερόταν ότι ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου εθεωρείτο πιο ευέλικτος για να λύσει το θέμα των Σκοπίων. Τελικά όπως προκύπτει έγινε αναφορά στην όποια κυβέρνηση προκύψει αν και λογικά όλοι περίμεναν νίκη του ΠΑΣΟΚ.



Wikileaks:Επιχείρηση "ΒΑΡΙΟΠΟΥΛΑ"

Αναδρομή στις προσπάθειες των στρατιωτικών της Τουρκίας να κάνουν πραξικόπημα και να εμποδίσουν τις μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης Ερντογάν,γίνεται σε τηλεγράφημα από την αμερικανική πρεσβεία στην Άγκυρα προς την Ουάσιγκτον. Το τηλεγράφημα έχει ημερομηνία 27 Ιανουαρίου 2010 και η διαβάθμιση του είναι απλά «εμπιστευτικό».



Στο τηλεγράφημα αναφέρεται ότι οι στρατιωτικοί γνωρίζουν ότι τα πραξικοπήματα δεν είναι πλέον αρεστά στη κοινή γνώμη και γι΄ αυτό έφτιαχναν σενάρια που θα δικαιολογούσαν την επέμβασή τους. Ένα απ΄ αυτά το πιο ενδιαφέρον ήταν η «Βαριοπούλα».

Στο τηλεγράφημα αναφέρεται ότι οι στρατιωτικοί είχαν σχεδιάσει αυτή την επιχείρηση που προέβλεπε βομβιστικές επιθέσεις σε τζαμιά ώστε να προκληθεί ένταση που θα εξελισσόταν σε κρίση με την Ελλάδα κι έτσι να δικαιολογούσαν την ανάγκη επέμβασης του στρατού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου