Αφηρημένος περίπου τη μισή διάρκεια της ημέρας είναι ο μέσος άνθρωπος ο οποίος ξοδεύει το χρόνο του σκεφτόμενος άλλα πράγματα απ΄αυτά με τα οποία υποτίθεται ότι εκείνη τη στιγμή ασχολείται. Σε αυτά τα συμπεράσματα καταλήγει έρευνα του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, συμπληρώνοντας ότι το μόνο πράγμα που είναι ικανό να επαναφέρει έναν αφηρημένο άνθρωπο στην πραγματικότητα, είναι τα παιδιά και το… σεξ!
Η μελέτη, δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Science» επισημαίνοντας ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος λειτουργεί κατ΄εξοχήν με την αφηρημάδα, με την «συντροφιά» της οποίας περνάμε περίπου το 46,9% της ημέρας μας! Η μόνη δραστηριότητα κατά την οποία η αφηρημάδα μας εγκαταλείπει για λίγο (30%) είναι η σεξουαλική, καθώς σε αυτήν συμμετέχουμε και συναισθηματικά. Μάλιστα, οι καλύτερες στιγμές για να χαθούμε στον κόσμο μας, είναι όταν εργαζόμαστε, όταν βρισκόμαστε μπροστά από τον ηλεκτρονικό υπολογιστή, και όταν συζητάμε με άλλους.
Αντίθετα, οι ασχολίες που μας προσγειώνουν ανώμαλα στην επαφή με το περιβάλλον, είναι τα σπορ, το παιχνίδι, το ραδιόφωνο, η φροντίδα των παιδιών και η φροντίδα του σώματος μας.
Ωστόσο, οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι η αφηρημάδα είναι απολύτως φυσιολογική διαδικασία: «Ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι φτιαγμένος για να λειτουργεί ακατάπαυστα. Η αφηρημάδα είναι τόσο διαδεδομένη, γιατί είναι αδύνατο να σταματήσουμε τη σκέψη».Άλλωστε: «όσο πιο καταναγκαστικό είναι αυτό που κάνουμε, τόσο περισσότερο το μυαλό μας θα αναζητήσει εναλλακτικές οδούς».
Στην έρευνα η οποία έγινε μέσω του i-Phone, πήραν μέρος 2.250 εθελοντές. Οι ψυχολόγοι του Χάρβαρντ, χρησιμοποίησαν μια ειδική εφαρμογή μέσω της οποίας οι εθελοντές έπρεπε κατά τη διάρκεια της ημέρας να γνωστοποιούν στο Διαδίκτυο τις αφηρημένες στιγμές τους. Το 42,5% αφαιρούταν σε ευχάριστες σκέψεις, το 26,5% σε δυσάρεστες, και το 31% σε ουδέτερες.
Πάντως, εκτός από τα επιστημονικά συμπεράσματα, η έρευνα έβγαλε και μια μεγάλη φιλοσοφική αλήθεια. Ποια είναι αυτή; ότι «η ευτυχία είναι να ζεις στο παρόν, να μένεις στο εδώ και στο τώρα και να αντιστέκεσαι στους περισπασμούς». Άλλωστε, δεν είναι τυχαίος και ο τίτλος που έδωσαν οι ψυχολόγοι στην έρευνα τους: «Ένα μυαλό που περιπλανιέται, είναι ένα θλιμμένο μυαλό».
Υ. Γ. Δεν πάνε και μέχρι την βουλή να κάνουν την έρευνα , εκεί ίσως βγει κάνα ποσοστό γύρω στο 99%
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου