Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2010

Νέα μόδα: Οικισμοί χωρίς αυτοκίνητα

Μόδα έχουν γίνει οι οικισμοί χωρίς αυτοκίνητα σε ευρωπαϊκές πόλεις, οι λεγόμενες «car free νησίδες», μιας και οι κάτοικοι απολαμβάνουν μία σειρά από προνόμια… Αναπνέουν πολύ λιγότερο καυσαέριο, δεν ενοχλούνται από τους θορύβους των μηχανών που μαρσάρουν, ούτε τα κορναρίσματα των εξαγριωμένων οδηγών…


Παράδειγμα είναι ο οικισμός Νορντμανγκάσε, λίγα χιλιόμετρα έξω από το κέντρο της Βιέννης, όπου εκεί όσοι επιθυμούν να αγοράσουν ακίνητα υπογράφουν έναν όρο στο συμβόλαιό τους με τον οποίο δεσμεύονται να χρησιμοποιούν για τις μετακινήσεις τους μόνο ποδήλατο ή την συγκοινωνία.

Στον οικισμό αυτόζουν ήδη 600 οικογένειες ενώ οι Βιεννέζοι δημιούργησαν άλλη μία «car free νησίδα» που λέγεται Bike City και στην οποία έχουν κλείσει διαμερίσματα ήδη 3.400 οικογένειες.
Στο Άμστερνταμ πάλι, έχει δημιουργηθεί από 1990 το GWL Terrein σε μία έκταση 6 εκταρίων, στην οποία ζουν χίλιοι άνθρωποι ενώ τα κτήρια χωρίζονται από ποδηλατόδρομους. Επιπλέον υπάρχει και μια υπηρεσία το car sharing, την οποία όμως χρησιμοποιεί μόνο το 10% από αυτούς καθώς οι υπόλοιποι προτιμούν το ποδήλατο ή το τραμ.

Και στο Λονδίνο όμως, υπάρχει «car free» συνοικία η οποία ονομάζεται BedZed και στην οποία δεν υπάρχει ίχνος άνθρακα… Οι κάτοικοι κάνουν τα ψώνια τους μέσω του διαδικτύου ενώ εάν θέλουν έχουν στη διάθεσή τους ηλεκτρικά σκούτερ…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου