Δεκάδες τόνοι καπνού, υπερσύγχρονος εξοπλισμός παρασκευής και τυποποίησης τσιγάρων, μεγάλος όγκος χαρτιού, μηχανήματα συσκευασίας και εκτύπωσης πακέτων τσιγάρων, περιείχε το παράνομο εργοστάσιο που αποκαλύφθηκε το Σεπτέμβριο του 2010 στη Νέα Φώκαια Χαλκιδικής κατά την έφοδο των διωκτικών αρχών και την αποκάλυψη της δράσης του πολυμελούς κυκλώματος παρασκευής και λαθρεμπορίας τσιγάρων.
Μάλιστα, για να μην κινεί τις υποψίες των περαστικών, το κύκλωμα είχε τοποθετήσει "μπάλες" με άχυρα μπροστά από το εργοστάσιο.Την εικόνα αυτή μετέφερε στέλεχος του ΣΔΟΕ, καταθέτοντας ως μάρτυρας κατηγορίας ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης κατά την πρώτη μέρα εκδίκασης της πολύκροτης υπόθεσης.
Στο εδώλιο του κατηγορουμένου παραπέμφθηκαν να δικαστούν συνολικά 25 άτομα, ανάμεσά τους, δύο πρώην ανώτεροι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. που φέρονται ότι είχαν ηγετικό ρόλο στη δράση του κυκλώματος.
Πάνω από 4 εκατομμύρια η ζημιά για το Δημόσιο
Οι κατηγορούμενοι, αρκετοί εκ των οποίων είναι προσωρινά κρατούμενοι, αντιμετωπίζουν, κατά περίπτωση, τις κατηγορίες της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης, της λαθρεμπορίας, της πλαστογραφίας, της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές ενέργειες, της κατάχρησης εξουσίας, της απόπειρας ανθρωποκτονίας, της οπλοχρησίας και της οπλοφορίας. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, το κύκλωμα εκτιμάται ότι παρήγαγε και προώθησε στις αγορές της δυτικής Ευρώπης πάνω από 20 εκατομμύρια τσιγάρα, αποκομίζοντας τεράστια κέρδη, ενώ η ζημιά για το ελληνικό δημόσιο από διαφυγόντες δασμούς ξεπερνάει τα τέσσερα εκατομμύρια ευρώ.
Στη δίκη παρίστανται ως πολιτικοί ενάγοντες κατά των κατηγορουμένων, εκπρόσωποι της καπνοβιομηχανίας Philip Morris, καθώς, ανάμεσα στα κατασχεθέντα φορτία των λαθραίων τσιγάρων, συγκαταλέγονταν μεγάλες ποσότητες απομιμήσεων της δικής της μάρκας. Είναι χαρακτηριστικό ότι η ζημιά για τη συγκεκριμένη καπνοβιομηχανία εκτιμάται ότι ξεπερνάει τα 5,5 εκατ. ευρώ.
Πώς έφτασαν στα ίχνη τους
Το κουβάρι γύρω από την υπόθεση άρχισε να ξετυλίγεται ένα περίπου χρόνο πριν την εξάρθρωση του κυκλώματος, μετά από πληροφορία που έφτασε στις ελληνικές οικονομικές διωκτικές αρχές από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF). Είχε προηγηθεί ο εντοπισμός παράνομου φορτίου τσιγάρων στη Γερμανία. Οι πολύμηνες έρευνες των ελληνικών αρχών οδηγήθηκαν στη Χαλκιδική. Το εργοστάσιο της Νέας Φώκαιας ήταν το δεύτερο που είχαν στήσει τα μέλη κυκλώματος, καθώς οι αρχικές εγκαταστάσεις τους, στη Σίβηρη Χαλκιδικής, είχαν γίνει παρανάλωμα του πυρός μετά από φωτιά που εκδηλώθηκε από βραχυκύκλωμα, λίγους μήνες πριν τη σύλληψή τους. Τότε οι πυροσβέστες είχαν βρει παλέτες με χιλιάδες πακέτα λαθραία τσιγάρα και τον απαραίτητο εξοπλισμό παραγωγής και συσκευασίας τους.
Αστυνομικοί "προστάτευαν" το κύκλωμα
Στο πολυσέλιδο βούλευμα περιγράφονται οι ρόλοι που φέρονται ότι είχαν οι κατηγορούμενοι. Ως εγκέφαλος χαρακτηρίζεται 55χρονος ιδιοκτήτης εταιρίας σεκιούριτι, ενώ οι δύο ανώτεροι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. -ο πρώην διοικητή Ασφάλειας Πολυγύρου και ο πρώην διοικητής του Τμήματος Κασσανδρείας- φέρονται ότι παρείχαν πληροφόρηση και προστασία στο κύκλωμα.
Όπως αναφέρεται στη δικογραφία, οι ιδιαίτερες σχέσεις που διατηρούσαν οι αστυνομικοί με τον φερόμενο ως "ιθύνοντα νου" του κυκλώματος φανερώνονται στην περίπτωση περιστατικού στην Καλλιθέα Χαλκιδικής, κατά το οποίο ο 55χρονος πυροβόλησε και τραυμάτισε έναν άνδρα μετά από προσωπικές διαφορές που είχε μαζί του. Ωστόσο, από το Τμήμα Ασφαλείας σχηματίστηκε δικογραφία για άσκοπους πυροβολισμούς.
Η δίκη αναμένεται να συνεχιστεί σημερα με καταθέσεις μαρτύρων κατηγορίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου