Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012

Νέες ελπίδες από φάρμακο ενάντια στους καρκινικούς όγκους

Τη συρρίκνωση όλων σχεδόν των καρκινικών όγκων σε πειραματόζωα πέτυχαν αμερικανοί επιστήμονες.

Πρόκειται για την πρώτη θεραπεία που είναι τόσο αποτελεσματική σε διαφορετικά είδη όγκων, όπως μαστού ωοθηκών, εντέρου, ουροδόχου κύστης, ήπατος, προστάτη κ.α.

Το νέο αντικαρκινικό φάρμακο είναι ένα αντίσωμα που εμποδίζει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων και παράλληλα ωθεί τα μακροφάγα κύτταρα του ανοσοποιητικού να τα καταστρέψουν.


Το εν λόγω φάρμακο ανακαλύφθηκε πριν από μία δεκαετία από τον καθηγητή παθολογίας Ίρβινγκ Γουέϊσμαν της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνια. Οι πρώτες έρευνες είχαν δείξει πως ήταν αποτελεσματικό μόνο κατά της λευχαιμίας, όμως σύμφωνα με τη νέα έρευνα της ίδιας επιστημονικής ομάδας, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS),το αντίσωμα που μπλοκάρει τη δράση της πρωτεΐνης CD47, έχει θεραπευτικό αποτέλεσμα σχεδόν σε όλα τα είδη καρκινικών όγκων.

Όπως αναφέρει το περιοδικό Science, οι ερευνητές ανακάλυψαν πως όσο περισσότερη πρωτεΐνη CD47 παράγουν τα καρκινικά κύτταρα, τόσο μικρότερες είναι οι πιθανότητες επιβίωσης ενός ασθενούς.

Με τη χρήση του φαρμάκου σε πειραματόζωα παρατήρησαν πως η παραγωγή της CD47 εμποδίζεται, χάρη σε ένα αντίσωμα, παράλληλα, οι όγκοι μειώνονται και σταματάει η μετάσταση.

«Δείξαμε ότι ακόμα και μετά την εγκατάσταση του όγκου, το αντίσωμα μπορεί είτε να θεραπεύσει τον όγκο, είτε να επιβραδύνει την ανάπτυξή του και να παρεμποδίσει την μετάστασή του», δήλωσε ο Γουέισμαν.


Οι επιστήμονες είχαν μεταμοσχεύσει τα διαφορετικά είδη καρκίνων στα πειραματόζωα, ωστόσο πλέον η αποτελεσματικότητα του φαρμάκου θα πρέπει να αποδειχθεί και στους ανθρώπους.

Ερωτηματικό παραμένει, αν η νέα θεραπεία, εφόσον εφαρμοστεί, όντως στο μέλλον, θα είναι συμπληρωματική ή ανταγωνιστική σε σχέση με τις υπάρχουσες, όπως η χημειοθεραπεία. Η ερευνητική ομάδα έχει ήδη εξασφαλίσει χρηματοδότηση από το Ινστιτούτο Αναγεννητικής Ιατρικής της Καλιφόρνια για να ξεκινήσει την πρώτη φάση των κλινικών δοκιμών σε ανθρώπους ασθενείς, μέσα στην επόμενη διετία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου