Τρίτη 16 Απριλίου 2013

Τα sms εν ώρα οδήγησης «σκοτώνουν» τη νεολαία

Σοκ προκαλεί μια πρόσφατη έρευνα από την ΑΤ &T, σύμφωνα με την οποία 100.000 ατυχήματα αυτοκινήτων συμβαίνουν κάθε χρόνο, επειδή ένας οδηγός ασχολείται με την αποστολή SMS ενώ οδηγάει.

Μάλιστα το 97% των εφήβων ξέρουν ότι είναι επικίνδυνο αλλά συνεχίζουν και το κάνουν!

Η Ελλάδα δυστυχώς, έχει τη θλιβερή πρωτιά σε θανάτους από τροχαία δυστυχήματα στην Ευρώπη, ιδίως στους νέους ηλικίας 18- 24 χρόνων, οι οποίοι διαπράττουν και τις περισσότερες παραβάσεις. Η «αφηρημένη» οδήγηση στη χώρα μας ευθύνεται για την πρόκληση του 35% των τροχαίων.

Για το λόγο λοιπόν ότι υπάρχει άγνοια κινδύνου-χαρακτηριστικό στοιχείo των νέων-, θα πρέπει να τονιστεί ότι σύμφωνα και με άλλες έρευνες, όσοι στέλνουν sms την ώρα που οδηγούν έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμπλακούν σε ατύχημα.

Συγκεκριμένα, η αποστολή SMS ενώ οδηγούμε μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ατυχήματος κατά 23 φορές.

Και αυτό συμβαίνει γιατί όπως εξηγούν οι επιστήμονες, το γράψιμο ενός μηνύματος αναγκάζει τον οδηγό να στρέφει αλλού τα μάτια του και όχι στο δρόμο μπροστά του. Από την άλλη η συνομιλία στο κινητό επιτρέπει τουλάχιστον σε αυτόν που οδηγεί να κοιτάζει το δρόμο…

Σύμφωνα με στοιχεία παλιότερης έρευνας, ο οδηγός, κατά τη δημιουργία ενός μηνύματος, παύει να κοιτά το δρόμο κατά μέσο όρο επί 4,6 δευτερόλεπτα για κάθε περίοδο έξι δευτερολέπτων.

Όταν πάλι ο οδηγός πληκτρολογεί ένα νούμερο, ο κίνδυνος ατυχήματος αυξάνεται κατά 2,8 φορές σε σχέση με το κανονικό οδήγημα, όταν μιλάει ή ακούει στο κινητό του, ο κίνδυνος αυξάνεται κατά 4,1 φορές και όταν σκύβει για να πιάσει το κινητό του, την ώρα που οδηγεί, κατά 5,5 φορές.

Την ίδια στιγμή έρευνα που έχει γίνει στις ΗΠΑ αποκαλύπτει ότι το 48% των παιδιών από 12 έως 17 ετών έχει μπει σε αυτοκίνητο όπου ο οδηγός έγραφε SMS την ώρα που οδηγούσε.

Την έρευνα διεξήγαγε το Pew Internet & American Life Project ύστερα από έρευνα σε 800 νέους από 12 έως 17 ετών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου