Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012

Ποιούς κατονομάζουν οι 2 οικονομικοί εισαγγελείς - Τους "αδειάζει" ο υπουργός Δικαιοσύνης

- Οι 2 εισαγγελείς μιλούν για τηλεφώνημα ακόμα και από τον υπουργό Δικαιοσύνης
- Τρείς σοβαρές υποθέσεις που έχουν απασχολήσει την κοινή γνώμη θάβονται στο αρχείο!
- Και τελικά υποστηρίζεται ότι οι παραιτήσεις υποβλήθηκαν γιατί ήθελαν να τους αντικαταστήσουν!
- Πρέπει να λάμψει όλη η αλήθεια!

Το θέμα δεν άνοιξε μετά από δημοσιογραφική έρευνα αλλά από καταγγελίες και παραιτήσεις των ίδιων των δυο  οικονομικών εισαγγελέων στις 28/12/2011. Είχαν καταγγείλει παρεμβάσεις στο έργο τους και μάλιστα είχαν πει ότι είχαν δεχθεί τηλεφωνήματα από τον υπουργό Δικαιοσύνης αλλά και τους προισταμένους τους.


Οι υποθέσεις μεγάλες και έχουν απασχολήσει πολύ την κοινή γνώμη και είναι οι εξής:


1) τα CDS (διερεύνηση καταγγελιών περί συμμετοχής του αδελφού του πρώην πρωθυπουργού σε εταιρία που φέρεται να εμπλέκεται με ασφάλιστρα κινδύνου των ελληνικών ομολόγων)

2) τη γνωστή λίστα φοροφυγάδων του πρώην υφυπουργού Οικονομικών Δ. Κουσελά

και 3) την υπόθεση τράπεζας στην οποία εμπλέκεται και δημοσιογράφος (ο δημοσιογράφος φέρεται να επισκέφθηκε τους 2 εισαγγελείς για να εκφράσει την δυσαρέσκεια επιχειρηματικού παράγοντα για τον τρόπο που χειρίζονταν την υπόθεση που αφορά οικονομικές ατασθαλίες σε τραπεζικό ίδρυμα).

Ειδικά για την τελευταία υπόθεση, ο αντεσαγγελέας του Αρείου Πάγου όταν ρωτήθηκε δεν απάντησε ούτε ποιός ήταν ο μεγαλοδημοσιογράφος, ούτε ποιό τραπεζικό ίδρυμα αφορούσε. Ετσι, με αυτόν τον τρόπο, κατηγορούνται συλλήβδην οι τράπεζες και ο δημοσιογραφικός κόσμος.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

 
Οι οικονομικοί εισαγγελείς Γρηγόρης Πεπόνης και Σπύρος Μουζακίτης «έπληξαν το κύρος της Δικαιοσύνης με τις συγκεκριμένες πράξεις και συμπεριφορές τους» δήλωσε σήμερα το απόγευμα ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιλτιάδη Παπαϊωάννου, μετά την γνωστοποίηση του πορίσματος του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Φώτη Μακρή, με το οποίο ουσιαστικά τίθενται για δεύτερη φορά στο αρχείο οι καταγγελίες των δύο αντεισαγγελέων Εφετών.

Παράλληλα, ο κ. Παπαϊωάννου χαρακτηρίζει «ατεκμηρίωτες και ουσιαστικά αστήρικτες» τις καταγγελίες των δύο οικονομικών εισαγγελέων.

Ειδικότερα, ο υπουργός Δικαιοσύνης στην δήλωσή του αναφέρει τα εξής:

«Πρώτον: Σύμφωνα και με το δεύτερο πόρισμα «δεν προέκυψε ότι επιχειρήθηκε καμία ποινικώς αξιόλογη ή καθ' οποιονδήποτε τρόπο υπηρεσιακά επιλήψιμη παρέμβαση στο έργο τους».

Δεύτερον: Την απαράδεκτη παρερμηνεία της, με εξαιρετικής διακριτικότητας σύστασης προς αυτούς, τόσο από εμένα ως Υπουργό Δικαιοσύνης όσο και από τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου για την κατά προτεραιότητα εξέταση υπόθεσης εξαιρετικής φύσης. Μιας σύστασης που στηρίζεται στο νόμο και κινήθηκε στο πλαίσιο των μη αμφισβητούμενων από οποιονδήποτε καθηκόντων μας.

Τρίτον: Από την αρχή είχα καταστήσει σαφές, ότι η διαχείριση των καταγγελιών ανήκει κυρίως στην αρμοδιότητα της Ελληνικής Δικαιοσύνης. Όμως, δεν μπορώ να αγνοήσω το γεγονός, ότι οι συγκεκριμένοι Αντεισαγγελείς έπληξαν το κύρος της Δικαιοσύνης με τις συγκεκριμένες πράξεις και συμπεριφορές τους, ιδιαίτερα:

Α) Με τις δικαιοπολιτικά ατεκμηρίωτες και ουσιαστικά αστήρικτες αρχικές τους καταγγελίες, οι οποίες δεν επιβεβαιώθηκαν από την έρευνα της ίδιας της Δικαιοσύνης αλλά και ούτε οι ίδιοι επιχείρησαν να τις διευκρινίσουν ή να τις αποδείξουν,

Β) Με τις αρχικές τους δηλώσεις τους για την αποκάλυψη ονομάτων του δημόσιου βίου και των οργανωμένων συμφερόντων, που δήθεν, με αξιόποινες πράξεις ή με υπηρεσιακές επιλήψιμες συμπεριφορές τους παρεμπόδισαν στο έργο τους και τα οποία τελικά δεν κατονόμασαν,

Γ) Με την απρόκλητη αμφισβήτηση της νομοθετικής πρωτοβουλίας της Κυβέρνησης και, κυρίως, με τη διαστρέβλωση του περιεχομένου της».

Η ΑΝΑΦΟΡΆ ΤΟΥ ΑΝΤΙΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ, ΦΩΤΗ ΜΑΚΡΗ

Τελικά, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Φώτης Μακρής, σε αναφορά του προς τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Τέντε, αναφέρει ότι το αίτημα αντικατάστασης των οικονομικών εισαγγελέων Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρου Μουζακίτη, αποτελεί «αυθόρμητη εκδήλωση της έντονης δυσαρέσκειάς τους από τη μελετώμενη νομοθετική κατάργησή τους», από την πλευρά του Υπουργείου Οικονομικών.

Αυτο δηλαδή ήταν το μόνο πρόβλημα!

Ωστόσο, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, αναφέρει στην έκθεσή του ότι οι κκ Πεπόνης και Μουζακίτης, αναφέρθηκαν σε τρεις υποθέσεις που αφορούν: 1) τα CDS, 2) τη γνωστή λίστα φοροφυγάδων του πρώην υφυπουργού Οικονομικών Δ. Κουσελά και 3) την υπόθεση τράπεζας στην οποία εμπλέκεται και δημοσιογράφος.

Επίσης στο πόρισμά του ο κ. Μακρής καταγράφει τα πραγματικά περιστατικά τα οποία ωστόσο δεν αξιολογεί ως ποινικά ή πειθαρχικά επιλήψιμα!

Για την υπόθεση των CDS υποστήριξαν ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης, ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου αλλά και ο επόπτης του Αρείου Πάγου τους ζήτησαν να είναι σύντομοι στη διερεύνηση της υπόθεσης λόγω της σοβαρότητάς της.
Ο κ. Μακρής κρίνει ότι η ενέργεια αυτή ήταν νόμιμη.

Ως προς την υπόθεση με τη λίστα των φοροφυγάδων οι δύο Εισαγγελείς διέταξαν προκαταρκτική εξέταση, ωστόσο όπως επεσήμαναν τόσο ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου όσο και ο επόπτης, τους επεσήμαναν ότι είναι μια βιαστική ενέργεια και θα έπρεπε πρώτα να διαπιστώσουν εάν όντως υπάρχει λίστα. Στην υπόθεση αυτή οι δύο Εισαγγελείς αφήνουν αιχμές ότι ενδεχομένως η ηγεσία του Αρείου Πάγου να δέχθηκε πιέσεις από πολιτικό παράγοντα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΤΟΥ κ. ΜΑΚΡΗ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου